Jeg føler, at jeg har mistet mig selv. Jeg ved ikke længere hvem jeg er. Sådan starter rigtig mange samtaler i min klinik. Mennesker, der har fået at vide, at de bare skal være sig selv. Den sætning har du måske også hørt. Du har måske endda prøvet at tænke at du ikke helt ved hvad det betyder. Du kan også have fået fortalt, at det er vigtigt, at du er autentisk. Du skal bare følge din sjæls kald… Eller lignende sætninger, der nærmest ingen mening giver. Specielt ikke, hvis du oplever at du har mistet dig selv.

Tilsyneladende nemme spørgsmål virker svære

Hvis du har følelsen af at have mistet dig selv, så er det meget svært at svare på spørgsmålene:

 • Hvem er du? Det burde du jo vide.
 • Hvad har du lyst til? Det må du da vide.
 • Hvad er vigtigt for dig? Alle ved da, hvad der er vigtigt
 • Hvad interesserer du dig for? Du må da interessere dig for noget.
 • Hvad er din stærkeste side? Du ved da hvad du er god til.

Spørgsmål, der ofte bliver stillet i mødet med nye mennesker. Det kan også være til en optagelsessamtale eller en jobsamtale. Selvom spørgsmålene tilsyneladende er simple, så kan de være svære. Særligt hvis du føler, at du har mistet dig selv.

Måske kan du svare på:hvad du var, hvad du tidligere have lyst til. Det kan være, at du er blevet ramt af livet. Så du helt konkret har mistet noget af dig selv. Hvis det er tilfældet kan du også have glæde af artiklen : Skab nye drømme.

Det kan være at du oplever, at når du svarer på, hvem du er, hvad du gerne vil. Så føles det  bare ikke helt rigtigt eller sandt. Som om det alligevel er et svar på en forventning. En tanke om at det er det rigtige at ønske sig, det rigtige svar.

Så står du pludselig i en situation, hvor du har sagt ja til at være noget, eller ville noget, som i virkeligheden slet ikke matcher dine inderste ønsker. Ikke fordi du tager hensyn eller tilpasser dig. Bare fordi du rent faktisk ikke kender svaret, og derfor følger den flok du nu engang er havnet i.

Den helt særlige udfordring i at vide hvem du er

Når du lader maskerne falde, er dig selv uden filter. Så kan du faktisk opleve at nogen tror at du ikke er dig selv. Fordi det billede de har skabt af dig inde i deres hoved ikke stemmer overens med den du er. Så pludselig bliver det at være dig selv tillagt en forkerthed. Der er en forventning, som du skal leve op til, som ikke nødvendigvis har noget med dig at gøre. Det kan være en måde du engang var på eller noget de har forestillet sig at du var.

Måske tilhører du kategorien af empater, som har meget nemt ved at mærke andre mennesker og leve op til deres forventninger. Problemet er, at hvis du er virkelig god til at mærke andre mennesker og deres behov. Så er det meget let at miste kontakten til dig selv og dine egne behov.

Jeg har mistet mig selv, kan sige på flere måder

Det er ikke altid at det kommer til udtryk, som: jeg har mistet mig selv.

Det kan også være:

 • Det er som om der mangler noget i mit liv.
 • Jeg ikke helt ved hvem jeg er.
 • Jeg kan ikke mærke mig selv.Det er svært, at mærke hvad jeg har lyst til, så jeg gør det andre siger eller gør.
 • Jeg kan ikke finde ud af, at gøre det jeg vil.
 • Det er svært at stå ved mig selv.
 • Jeg føler ikke, at der er plads til at være mig.
 • Jeg føler mig ikke rigtig
 • Jeg føler mig ikke hel og god nok.
 • Jeg føler ikke, at jeg har lov til at gøre det jeg har lyst til
 • Jeg mig ikke vigtig nok til at tage mig af mine egne behov.

Alle de sætninger, oplevelser handler i sidste ende om det samme: At have mistet sig selv eller en del af sig selv.

Der kan være mange årsager til, at du har mistet dig selv.

Det føles sikkert som du er den eneste i verden, der har det sådan. Problemet er ikke altid at du har mistet dig selv. Det har ofte været hensigtsmæssigt for dig, at give slip på dele af dig selv:

 • Dine ressourcer
 • Dine prioriteter
 • Din oplevelse af virkeligheden
 • Dine behov
 • Dine drømme

jeg føler at jeg har mistet mig selvDet kan endda være, at det er blevet sådan fordi du har forsøgt, at løse alle de andres problemer. Forestillet dig at det så ville være nemmere at være dig. Du har som så mange andre troet, at det at løse de andres problemer ville gøre det nemmere for dig. Du kan også have oplevet, at det faktisk blev nemmere. Ofte har du ikke fået gevinsten. Måske ønskede du, at de blev opmærksomme på dine behov, gav sig tid til at hjælpe dig – gav dig opmærksomhed, omsorg, kærlighed.

Du har gjort det så længe, at du faktisk helt har glemt, hvad det egentlig var du ønskede at opnå. Hvad du ville have ud af, at tage dig af de andres problemer først.

Med tiden er der sket det, at du har haft fokus på at løse alle de andres problemer så længe, at du måske helt har glemt hvilke dele af dig du gav køb på, hvad det oprindeligt var du ønskede dig, hvorfor det var du begyndte at løse de andres problemer i stedet for dine egne.

Flere måder at miste sig selv på

Der er flere måder at miste sig selv på. Rigtig ofte handler det om, at omstændighederne omkring dig kræver at du har en helt særlig adfærd eller lever op til nogle bestemte værdier. Særligt som barn kan det være livsvigtigt at tilpasse sig omstændighederne, den måde den enkelte familie fungerer på.
Der kan også være situationer, som har gjort det nødvendigt at tilpassede dig. Sygdom i familien, misbrug, økonomiske udfordringer, job eller relationer. Noget du har måttet fastholde af den ene eller anden grund.

Nogen gange er det mere positive grunde til at miste sig selv. Det kan være at du har forfulgt nogle spændende og  givende muligheder. Først bagefter mærker du konsekvensen af de kompromiser, du har måttet indgå for at få de oplevelser.

I de allerfleste tilfælde har du nemlig selv været med til at give køb på en egenskab, en ressource, en evne, et personlighedstræk. Det har der været en rigtig god grund til.

Det er vigtigt, at du husker at der er en virkelig god grund til at du afgav en del af dig.

Det kan være, at du har påtaget dig et ansvar der ikke er dit, for at gøre stemningen udholdelig. Når du har taget ansvaret, så har du også frataget dig selv muligheden for at modtage omsorg eller være sårbar.

Det er tid til at tage det du har mistet tilbage

Det er tid nu til at lave det om, det er tid til at give ansvaret tilbage til dem, der har det. Du er ikke ansvarlig for de andres lykke. Når du lige nu er der, hvor du har opdaget, at du har mistet dig selv. Mistet evnen til at mærke din egne prioriteter, hvad du virkelig har lyst til eller noget andet. Så er det nu du skal til virkelig at lave noget om.

Du skal genfinde de dele af dig du har givet slip på. De dele af dig, som du troede ville få opmærksomhed, kærlighed og påskønnelse, når bare de andre var glade og i overskud.

Du skal finde ind til kernen af dig, ikke det du har troet at du skulle være, ikke det du har ønsket at du var, ikke alt det andre har forventet af dig. Du skal finde ind til det, som du virkelig er inderst inde. Det der føles sandt, rigtigt ægte og virkeligt for dig.

Det kan være en meget sårbar proces, at tage sig selv tilbage, så vær sød ved dig selv i forløbet. Et skridt ad gangen og vid med dig selv, at du bare med din opmærksomhed, kan gøre dig selv bevidst. Så du hver gang du falder i og lægger en egenskab fra dig, ved at det sker. Det vil gøre at du kan tage den tilbage igen bagefter.

Problemet og løsningen er i nuet

Sket er sket, du kan ikke ændre de handlinger eller valg du har lavet i fortiden. Det du faktisk kan gøre er at ændre dit fokus i nutiden. I den proces er det vigtigt, at du husker at du ikke nødvendigvis har ansvaret for det der er sket.

Der skal heller ikke placeres nogen form for skyld. Alligevel er det dig der har ansvaret for det valg, der er i at tage dig selv tilbage, så du bliver i stand til at føle dig hel.

Hel og god nok, som den person du er blevet, det som alle de oplevelser og erfaringer du har gjort dig har gjort dig til. Den viden og visdom, du bærer med dig netop fordi du har været igennem det at mangle noget af dig selv. Din oplevelse af at du nu er i stand til at få øje på alt det du har lært, netop fordi livet har været svært.

 

Hvordan tager man så sig selv tilbage.

Det kan være nok at vælge det. Blot at kigge tilbage gennem livet og få øje på de steder, hvor du har givet afkald på dele af dig selv. Ressourcer, egenskaber som du kan tage tilbage, fordi du nu forstår hvor de forsvandt hen, hvorfor du mistede dem eller gav afkald på dem.

Hvis der ligger traumatiske oplevelser, perioder med stor belastning, så kan kan det være at du har brug for hjælp til at tage disse dele tilbage til dig selv. Det er der flere metoder til.
Det kan være gennem partsterapi, som jeg laver den i mine basissessioner, gennem regressionsterapi enten til dette liv eller tidligere liv, for at finde de forsvundne dele. Det kan også være mere spirituelt orienteret arbejde som i en sjælehentning, der kendes fra flere traditioner. På de universelle bevidsthedsrejser er det muligt, at integrere nogle gode strategier for at holde fast i sig selv.

Husk, at du kun vil være i stand til at tage de dele hjem til dig selv, som du er klar til at rumme og acceptere i dit liv lige nu. Det er altså ikke sikkert, at du får det hele med af en gang. Fordi det kan være en dyb transformerende forandring at gå fra at se sig selv som som fortabt eller i stykker, til at opleve sig selv, som hel, stærk og levende med utallige måder at lade livet udfolde sig på.

Dette indlæg blev udgivet første gang i marts 2020 og er genudgivet i en redigeret udgave.