Passer du godt nok på dig selv?

Mange mennesker og måske især kvinder, siger ofte ting som

 • Nu skal jeg også passe bedre på mig selv.
 • Jeg burde også være mere selvkærlig.
 • Jeg må også til at gøre noget godt for mig selv.
 • Nu må jeg også lære sige ja til mig selv.
Grøn juice kan være en del af dit image

Det ser godt ud og signalerer overskud

Det næste de snakker om er at tage fodbad, begynde til yoga, lære at meditere eller få en ansigtsbehandling. Det ser super godt ud på de sociale medier, og lyder luksusagtigt i telefonen og virker rigtig fint som en dagdrøm i toget eller bilen. Det giver en helt særlig følelse,at kunne lave en facebook opdatering– Har fået lækker ansigtsbehandling hos…. Og et efterbillede på instagram med en kop kaffe eller en grøn juice.

Det skulle jo være så godt, og jo, det ser også godt ud.

 

 

Hvad betyder det egentlig at tage vare på sig selv?

Er det egenomsorg? Er det selvkærligt? Styrker  og vedligeholdet det dit selvværd? Giver det dig mere end et øjebliks anerkendelsesrus?

Det at tage vare på sig selv er ikke nødvendigvis noget, der oser af velvære og skønhed. Det er til tider hårdt arbejde, der kræver en vis mængde vedholdenhed, lidt disciplin og besvær. Det er heller ikke altid interessant eller spændende, at tale om.

Den ægte egen omsorg, det at favne og tage vare på dig selv inkluderer kedelige rutiner, besværlige opgaver og ofte også alle de ting, som dit indre dovendyr forsøger at undgå. Nogle af de ting du

Det handler at:

 • Få styr på udgifter og indtægter
 • Spise rigtig mad, der kræver en indsats (eller en god økonomi)
 • Håndtere problemer i stedet for at lave overspringshandlinger og tro på at de er løsningen
 • Træne selvom du ikke føler dig motiveret på det tidspunkt, hvor du har tid
 • Få sovet og hvilet nok
 • Få sorteret i vennekredsen, og sagt fra overfor dem, der dræner dig og aldrig giver igen
 • Lave det personlige arbejde, der gør at du kan føle dig værd at elske og god nok som dig, selvom du ikke er uden fejl.

Når du har det basale på plads, kan du bedre nyde

For når dit liv fungerer, og du er tilfreds med dig selv, din indsats, har dine basale behov for søvn, næring, motion, tag over hovedet, økonomisk tryghed er på plads. Så bliver du i stand til rent faktisk at nyde massagen eller ansigtsbehandlingen. Synke ned i badekarret eller trække fødderne op i sofaen og nyde uden uro i kroppen, uden behov for at flygte fra dig selv.

Det er en selvkærlig handling af få styr på sin økonomi

Styr på helt basale ting kan give en større følelse af overskud

Som regel er de ting, der er allermest selvkærlige dem du har mindst lyst til at gøre.

Fordi det kræver at du kigger på fejltagelser og skuffelser, på alt det der ikke er lykkedes og det, der gør ondt. Det indebærer at:

 • Lære at lægge et budget
 • Lave en ny strategi for dig selv.
 • Slippe det, der ikke er godt for dig – tanker, overbevisninger, selvbebrejdelser
 • Skuffe andre mennesker ved opretholde dine egne grænser og værdier.
 • Ofre noget for fællesskabet
 • Prioritere din tid
 • Leve på en måde andre måske ikke vil eller kan leve

Selvrespekt er nøglen til bedre selvværd og indre velvære

Det er at træde ud over kanten og tillade dig selv at være normal, almindelig, kedelig. Det er også at indse, at formålet med dit liv ikke er et perfekt og ryddeligt køkkenbord, badeværelser, der skinner eller æstetisk korrekt placerede blomsterkrukker.  Det er ikke en karakterbog fuld af 12-taller og den perfekt trænede krop, samtidig med instagram opslag af fuldfed latte og smukke kager. Det er heller ikke at holde dig til dine falske og overfladiske venner.
Det er at beslutte dig for at skabe tanker og handlinger, der er støttende for dig. Tanker og overbevisninger, der ofte er plantet længe før du var klar over at verden og livet kunne være anderledes.  Dengang, hvor det var hensigtsmæssigt for din fysiske og mentale sundhed at tilpasse dig. Du havde intet valg, og du levede op til forventninger uden at vide hvordan det trænede dig i at tænke og leve på en bestemt måde uden at du lagde mærke til at det skete.

Behovet for selvforkælelse dækker ofte over noget andet

Hvis du oplever at du ofte har brug for at forkæle dig selv med udefra kommende forlystelse eller velbehag. Så har du måske mistet kontakten til virkelig at tage vare på dig selv, mistet evnen til at favne dig selv i kærlighed med alt det du indeholder.

Chokolade, kaffe, shoppeture og skønhedsbehandlinger har meget lidt med egentlig egenomsorg at gøre. Ægte egenomsorg handler om at gøre de ting, der understøtter dit velvære og dit selvværd på langt sigt og ikke bare lige nu og her. Selvfølgelig skal der være plads til luksus, hygge og nydelse. På samme måde, som de fleste forældre sørger for at deres børn får rigtig mad før slik.

Det betyder, at du stopper med at bruge din travlhed og uretfærdighederne i dit liv til at retfærdiggøre selvsabotagen og overspringshandlingerne. Det medfører at du lærer at stoppe med at ty til lappeløsninger, og får taget vare på det egentlige problem.  Når du får løst kerneproblemerne, så vil du ofte opdage, at nogle af de problemer du troede du skulle kompensere for bare var sideeffekter, at det du forsøgte at lappe i første omgang.

Bliv din egen helt og stop med at vente på at blive reddet

Det indebærer at du optræder som helten i dit eget liv og ophører med at vente på prinsen på den hvide hest, eller prinsessen der har brug for at blive reddet.  Det indebærer at ændre din hverdag, så den ikke længere er noget du har brug for terapi for at overkomme og fungere i. Det betyder, at du ophører med at vælge et liv der ser godt ud op overfladen frem for et der føles godt og rigtig for dig. Det betyder ikke et liv, der er smertefrit og uden konflikter. Det betyder et liv, hvor du føler at du kan være dig, med alt det du indeholder. Et liv hvor du lever alle dine facetter i harmoni med dig selv. Det er et liv, hvor du er ærlig også selvom ikke alle vil være enige, ikke engang dem du føler det største fællesskab med.  Det er et liv, hvor du slipper de overfladiske målsætninger for at kunne opnå de mål, som er virkelig vigtige for dig.  Det er et liv, hvor du tager vare på dine egne behov, så du ikke længere er afhængig af andre mennesker eller mister dig selv i frygt for ikke at passe ind.

Det indebærer at blive det menneske du ved du ønsker, at være. Et menneske, der fungerer i sin hverdag og kan være nærværende og tilfreds i den. Et menneske, der ikke længere har behov for at brokke sig eller være misundelig. En der ved, at syndige kager, varme bade og  ferier til eksotiskse steder er en måde at nyde livet på. Det er ikke gode metoder til at slippe for de dybere liggende udfordringer.

Så hvad ville være selvkærligt for dig at gøre lige nu?