Hypnose er ikke forvirring, som spiralen kan antyde

Hypnose vises ofte på tegnefilm, som spiraler i øjnene.

Hypnose – er et ord, der skaber mange reaktioner. Hypnose er forbundet med både stor fascination, med frygt og så en god portion skepsis. For hvad er hypnose? Virker det? Er det farligt?

De fleste af os stifter bekendtskab med hypnose allerede i barndommens tegnefilm, hvor en person eller et dyr er under en andens kontrol og det vises med spiraler i øjnene.

Som her i junglebogen

Det ser ud som om kontrollen bliver taget fra den, der hypnotiseres så de ikke længere kan fokusere. Hypnose handler faktisk om det stik modsatte, at samle opmærksom og fokus.

Denne artikel handler om nogle af de myter, der er om hypnose. Udtalelser og formodninger om hypnose, som jeg har hørt gennem tiden. Hvis du sidder tilbage med et spørgsmål om hypnose, når du har læst denne artikel, så må du meget gerne sende mig en mail med dit spørgsmål.

Denne side handler om de myter om hypnose, der desværre trives alt for godt

 

Hypnose brugt som underholdning

En af årsagerne til at der eksisterer så mange fordomme og misforståelser er, at det har været populært, at bruge hypnose som underholdning. Det er sket gennem scene show, tv udsendelser og gadehappenings af forskellig art.

Det har intet med hypnoterapi at gøre, og i nogle tilfælder heller ikke med hypnose. Menneskelig kontakt krydret med lidt mentale teknikker og lidt tryllekunster.

Der er flere ting, at sige om det, der hedder show hypnose. Det er sjovt og så er det ofte også god underholdning, at se mennesker gøre noget, de normalt ikke ville foretage sig. Det er også fascinerende, at opleve hvad sindet er i stand til.

Først og fremmest skal man være opmærksom på, at publikum har sagt ja til at deltage, og til at de kan blive brugt i showet ved at købe billet, og sætte sig ind på rækkerne. Nogle showhypnotisører udvælger dem, som de umiddelbartk kan spotte er nemme at arbejde med, andre kan godt lide at udfordre sig selv og tager vanskeligere opgaver. Alle kan hypnotiseres, hvis de vil det er bare ikke alle, der er så så hypnotiserbare, at de vil være gode at bruge i et scene show.

Hypnotisørens arbejde er meget nemmere, når dem han/hun har på scenen synes det er sjovt og spændende at være med. Enten fordi de godt kan lide den opmærksomhed de får eller fordi de er nysgerrige og gerne vil vide om hypnotisøren virkelig kan få dem til at gøre forskellige ting.

Tommy Rosenkilde er en af dem, der laver show hypnose i Danmark.

 

Et andet eksempel fra show hypnose, der efter min mening er uetisk, men en god demonstration af en af de hypnotiske tilstande, der kan opstå. Den hedder katalepsi og er en stivhed i kroppen, og er et fænomen, der opstår i trance.

Derudover er det ikke kun hypnose der anvendes, det er i nogle tilfælde også andre teknikker, der bruges for at skabe de illusioner hos dem, der hypnotiseres i et hypnoseshow. Det behøver man nemlig ikke egentlig trance til.

Prøv for eksempel, at se hvordan Derren Brown her får en taxa chauffør til, at glemme.

 

Typiske misforståelser omkring hypnose

Der er rigtig mange misforståelser og myter omkring hypnose, nogen har en gang hørt. Der er funderet og fantaseret og undret gennem tiden.

Man risikerer, at blive hængene i den hypnotiske tilstand.

Som tidligere nævnt er trance, som den hypnotiske tilstand hedder helt naturlig og endda en, som du bevæger dig ind og ud af flere gange om dagen. Derfor kan du ikke blive hængene i den. Det er faktisk hypnoterapeuten eller hypnotisørens stemme, der holder tilstanden ved lige. Ligeså snart hypnotisøren stopper talestrømmen, så vil du lige så stille overgå til en anden bevidsthedstilstand – enten vågen eller søvn afhængig af hvor træt du er.

Man er helt væk under hypnose

Du vil stadig under hypnose kunne registrere og opfatte, hvad der sker omkring dig. Dit fokus er bare rettet indad, så din opmærksomhed ikke er koncentreret om alt det, der foregår omkring dig, men om det der foregår på de indre planer. Du er vågen og med i det, der sker hele vejen igennem.

 

Du kommer til at afsløre alt om dig selv.

Det vil kun være de ting, det giver mening for dig, at afsløre. Du kommer kun til, at dele det du vil dele. Så du kommer ikke i hypnose til, at afsløre ting, du gerne vil holde for dig selv.

Faktisk er hypnose en af de få behandlingsformer, hvor du ikke behøver afsløre alt i alle detaljer. Det du kan opleve er, at din hypnoterapeut spørger specifikt ind til et sted, hvor der skal arbejdes, men du måske ikke helt vil være ved det. Det handler om, at terapeuten er uddannet til og trænet i, at se og høre og observere bevidst, hvad der sker hos klienten og dermed kan spørge ind, der hvor det er vigtigt.

 

Det virker kun i en periode.

Det kommer så helt an på hvilken behandling du har fået. Nogle hypnotisører arbejder kun med forslag til det ubevidste sind. Det kan for eksempel være ”Du vil i fremtiden leve sundt”. Hvis du virkelig ikke selv har den overbevisning, så vil du ikke tage i mod den. Du vil måske have den i en periode, og så vil den gamle overbevisning vende tilbage. Derfor kræver det noget mere, og hvis du arbejder med en hypnotisør, hypnoterapeut, der anvender terapeutiske teknikker og derfor arbejder dybere med overbevisninger. Så vil virkningen være varig, simpelthen fordi du grundlæggende har fået bearbejdet ikke bare din adfærd, du har også fået ændret din grundlæggende opfattelse.

 

 Man kan hypnotiseres til at slå nogen ihjel

Tjah, man kan jo altid trues til noget. Hvis nogen truer med at slå dig ihjel eller truer din familie, vil du så være i stand til, at slå ihjel? Det er bare ikke helt nok, så faktisk skal du i forvejen kende den følelsesmæssige tilstand, der ville sætte dig i stand til at slå ihjel. Den skal så kunne kaldes frem på kommando – og det kan hypnose medvirke til, men det er ikke hypnose, der gør det. Det er andre teknikker, så hypnose alene vil ikke være nok til at skabe den effekt. Der kan lægges en trigger eller en lås ind, som gør at følelsen af at være truet bliver genaktiveret. Tilstanden af hypnose holder ikke ret længe, hvis den ikke er i overensstemmelse med den hypnotiseredes normer og værdier.

Behandling med hypnose

Under en behandling med hypnose anvendes hypnose, som et redskab til at lave ændringer i tankemønstre og adfærd fremadrettet. Her anvendes en høj grad af moral og etik, samt en forsamtale, som skal sikre at der arbejdes inden for den ramme og det mål, som du sætter. Når hypnose bliver brugt til behandling, så sidder du afslappet i en stol og får hjælp til at ændre dine overbevisninger. Så du fremadrettet bliver støttet af dit ubevidste til, at få den adfærd du gerne vil have. Hypnotisøren eller hypnoterapeuten skaber ikke forandringen, de vejleder dig og giver dig en mulighed for at skabe den forandring du ønsker.  Hvordan det fungerer kan du læse mere om under hypnoterapi. Efter de mange videoer med showhypnose får du også lige en med en rigtig hypnosebehandling, så du får et indtryk af hvad du kan blive udsat for.

Jeg har valgt en video med mesteren selv Milton Erickson, som har udviklet den form for hypnose, som jeg oftest arbejder med.

Milton Erickson  – Hypnosesession

Hypnose kan altså bruges meget effektivt til at ændre gamle vaner og mønstre og overbevisninger, der er gemt i det ubevidste sind.