Har du svært ved at sluge piller

Så kender du formentlig oplevelsen af at halsen snørrer sig sammen bare ved tanken. Følelsen og smagen af en pille der langsomt opløses på tungen, mens du tager den ene slurk vand efter den anden uden at det gør en forskel. Uanset hvor meget du prøver, så er det som der bare er et eller andet, der blokerer så den kommer ingen steder pillen.

Det er lige meget om du forsøger at sluge en pille, der er helt lille bitte eller om den ser kæmpestor ud.

Ikke at kunne sluge piller er først et problem, hvis du bliver syg

Når du er rask og alt er godt, så er det jo ikke noget problem. Selvom det måske ville være rart, at kunne tage en vitaminpille eller en hovedpinepille en gang imellem, så findes der dog flydende alternativer. Problemet kommer først rigtig, hvis du skulle gå hen og blive syg.

Så sidder du der og skal sige til lægen, at du ikke kan sluge selv en lille pille, og bede om et alternativ – stikpille, oral tinktur, brusetablet. Det sker, at der er alternativer. I langt de fleste tilfælde er der ikke et alternativ, og så har du problemet.

De fleste har som børn prøvet, at få en pille knust blandet op med sukker og vand på en ske. Selvom der er masser af sukker, så smager de fleste pille grimt på denne måde.

De fleste piller er lavet til at blive opløst i mavesyren og blive optaget derfra. Så effekten er ikke den samme, hvis du knuser pillen. Det kan også ske, at der er stoffer i pillen som ligefrem kan være skadelige i mundhulen eller give misfarvning af tunge og tænder.

Nogle har held med at gemme pillen i leverpostej eller nutella, hvis det virker er det jo fint og igen kan det være et problem hvis pillen f.eks skal tages på tom mave.

Situationen er ikke optimal.

Hypnoterapi kan hjælpe dig til at sluge piller

Jeg har haft besøg af flere personer i klinikken, hvor de ved hjælp af hypnoterapi og arbejde med den underliggende følelse eller reaktion er blevet i stand til at sluge piller.

Det kan være oplevelser som

  • Kvælningsfornemmelse
  • At være ude af stand til at synke
  • Fornemmelse af at skulle kaste op
  • At kroppen nærmest stivner

Det er ikke altid, så let at sætte ord på og forklare hvordan det opleves. Så der er heldigvis spørgeteknikker, som kan gøre noget meget abstrakt mere konkret og nemmere at beskrive. Faktisk er det ikke så vigtigt at kende til den konkrete oplevelse eller de associationer, der følger med. Det er en af fordelene ved hypnoterapi, at det ikke er alting man behøver fortælle.

Der er ingen grund til at udfordre sig selv med at sluge kæmpe store piller eller mange piller af gangen, hvis det er svært eller tidligere har været det. Start med noget, der ikke er så stort. Hvis du kan synke din mad, kan du sluge en pille. Den eneste forskel er tanken om, at den skal passere hel.

5 tips du skal prøve før du giver op

Det er ikke altid det rigtige sted at starte. Så her kommer en liste af små tricks du kan forsøge dig med.

  1. Træn med noget, der er mere attraktivt. Kan du sluge en rosin?
  2. Brug vand med lidt smag i stedet for rent postevand. For nogle har det stor betydning, og sætter tankerne i lidt andre baner end at skulle sluge piller.
  3. Brug en flaske i stedet for et glas. Den mindre munding i flasken gør, at du folder tungen anderledes, og bare det kan gøre at pillen glider ned uden at tungen griber den eller ligger sig i vejen.
  4. Læg pillen under tungen i stedet for ovenpå tungen. Det kan gøre alverden til forskel, at tungen ikke presser pillen op i ganen.
  5. Drik vandet med sugerør eller en drikkedunk, hvor der skal bruges lidt kræfter på at suge vandet ind i munden. Det skaber et undertryk, som åbner passagen og gør det nemmere for pillen, at smutte med ned.

Hvis ingen af ovenstående råd virker, så kan hypnoterapi være en mulighed. For at hjælpe dig selv til det bedst mulige resultat, så læg mærke til hvilke følelser og tanker, der opstår før du skal sluge pillen, mens du forsøger og det ikke er lykkedes.

Alle mennesker er forskellige og der kan være mange årsager til at det er svært at sluge piller. Jo mere du har observeret dine egne reaktioner, jo nemmere er det at gøre noget ved dem.

Terapeut Lisbeth LysdalLisbeth Lysdal er hypnoterapeut og har arbejdet fuld tid med mennesker i forandring siden 2013. Hun har flere uddannelser inden for terapi og komplementær behandling. I kraft af sin uddannelse som civilingeniør arbejder hun for at det, der sker i terapien skal give mening. 

Hendes sessioner, workshops og kurser er bygget op på et fundament af faglig viden og praktisk erfaring.

Læs mere om Lisbeth her: Om Lisbeth Lysdal 

 

0 kommentarer

Indsend en kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *