Kære Lisbeth

Jeg vil høre, hvad din erfaring er med hypnose, når jeg har en svær depression og selvmordstanker.

Hilsen Carsten

 

Kære Carsten,

Tak for dit spørgsmål – det er et meget vigtigt emne, som du spørger til. Depression og selvmordstanker er følsomme og ofte  tilfælde tabubelagte emner. Jeg vil starte med at fortælle dig, at du ikke er alene. Der er hjælp at hente. Vidste du, at over 1000 mennesker i Danmark søger på ordet selvmordstanker hver måned?  I virkeligheden er kortvarige selvmordsovervejelser i pressede situationer ret almindelige hos alle mennesker, men selvfølgelig  er de hyppigere og alvorlige hos mennesker, der som dig har en svær depression.

Det kan være svært, tale med andre om selvmordstanker

Det kan være rigtig svært, at snakke med familie, venner eller bekendte om selvmordstanker og depression. Det er behæftet med så meget skyld, skam og sorg. Der er mange myter og forestillinger omkring selvmordstanker. Det du kan risikere at møde, hvis du snakker med familie eller venner er, at de bliver nervøse. For de tror måske, at hvis de snakker med dig om dine tanker, så bliver tankerne til virkelighed. Det er vigtigt at både du og de ved, at det ikke er tilfældet. Ofte er det bedste man kan gøre, at tale om hvordan man har det, og hvilke tanker man gør sig. Det at andre mennesker lytter til,  hvad dine selvmordstanker handler om, så gør allerede det en stor forskel. Der er også mange der tror, at hvis et menneske siger højt at det har selvmordstanker, så er det ikke alvorligt. Det er også en fejl at tro, at det forholder sig sådan. Så hvis man går rundt med selvmordstanker, som dig, så er det vigtigt, at søge hjælp.

Der kan være mange årsager til at du har de tanker. Jeg kender ikke din situation. Så jeg ved ikke, hvor længe du har levet med din depression. Det jeg ved er at det er vigtigt, at du søger hjælp nu. Hypnose kan hjælpe, og så vil jeg sige, at det kun er en lille del af løsningen.

Den følgende beskrivelse af mulige årsager til selvmordstanker er hentet fra center for selvmordsforskning

Livet kan blive så svært, indviklet eller smertefuldt (fysisk eller psykisk), at det ikke føles værd at fortsætte eller ikke længere er

Selvmordstanker er oftest tegn på, at der er noget i ens liv, der skal stoppe nu - ikke på at man ønsker at dø

Selvmordstanker kan komme, når man ikke umiddelbart kan få øje på en løsning

til at holde ud.

Måske har du svære familiære problemer. Du kan være plaget af tilsyneladende uløselige konflikter eller stå over for valg, der føles for vanskelige at tage. Måske lider du af en fysisk eller psykisk sygdom, føler dig meget ensom eller plages af misbrugsproblemer. Eller måske har en (tilfældig) belastende begivenhed fået dig til at tænke på at tage livet af dig selv.

Det er skræmmende og lidelsesfuldt at tænke på at tage sit liv – og det kan selvsagt være livsfarligt at gå med sådanne tanker.

Hvis du plages af alvorlige selvmordstanker så skal du have hjælp. Jeg ser dit spørgsmål til mig, som første skridt i den rigtige retning. Du er allerede begyndt, at søge efter andre muligheder, og har et ønske om at finde dem. Du har endnu ikke prøvet alt.

Det jeg vil anbefale dig, at gøre, når du selvmordstanker:

 • Jeg kan ikke af din korte mail se, om du allerede har været ved din egen læge. Det er vigtigt, at du starter der. Det er ikke altid, at medicin eller indlæggelse er vejen frem. Det kan dog i mange tilfælde være et godt sted at starte.
  Kontakt din læge og vær opmærksom på, at lægen ikke kan gætte sig til, hvordan du har det. Fortæl om dine selvmordstanker så klart og tydeligt, som du nu kan. Hvis lægen ikke mener, at kunne hjælpe dig tilstrækkeligt, så bed om henvisning til en der kan.
 • Du skal tale med nogen. En der kan lytte til dig og acceptere, hvordan du har det. Hvis der ikke er nogen i din omgangskreds, så kan du ringe til en af disse hjælpelinjer:

Du kan også henvende dig på en af de psykiatriske skadestuer, og i dagtimerne på hverdage er der også mulighed for at kontakte et center for selvmordsforebyggelse

 • Jeg har, som tidligere nævnt rigtig gode erfaringer med, at bruge hypnose i forbindelse med selvmordstanker. Hypnoterapi er et effektivt værktøj til at få ryddet op i de underliggende følelser, der er årsag til selvmordstanker. Uanset
  Kan man bruge hypnose ved selvmordstanker

  Hypnose kan anvendes ved selvmordstanker, men der er nogle opmærksomhedspunkter

  om det er ensomhed, skyldfølelse, aggression eller noget helt andet du føler. I endnu højere grad er hypnosen effektiv, fordi du i den ændrede bevidsthedstilstand, som hypnosen giver, får en tiltrængt mental pause. Under hypnosen arbejder hjernen på andre frekvenser, end den gør i almindelig dagsbevidsthed. Derfor vil du opleve, at blive mentalt ladet op igen. Hvis du får medicin er det vigtigt, at oplyse din hypnoterapeut om dette, fordi man så ikke anvender en dyb trance, men bliver på et niveau svarende til meditation eller mindfulness øvelser.
  Du kan opnå denne mentale pause med en simpel selvhypnose teknik, som jeg beskriver i bunden af dette svar. Den kan du selv starte med allerede nu.Teknikken er oprindeligt udviklet af Betty Erickson, deraf navnet..

 

 • Der er mere du skal vide om selvmordstanker. Denne viden kan du bruge til at overveje årsagen til de tanker, som du har. De færreste med selvmordstanker ønsker reelt at dø. Det er mere som om, at der er en del af deres liv, som de ønsker skal dø – eller måske nærmere komme af med. Så du kan stille dig selv spørgsmålet– hvilken del af dit liv, vil du gerne af med? Hvad skal stoppe NU?  Det kan være alt fra tankemylder til et stressende job, sygdom eller et elendigt parforhold. Uanset hvad det er for en del af dit liv, der skal ske noget med, så findes der muligheder og der er hjælp at hente.

Jeg håber, at du har fundet den mulighed du skal bruge for at komme videre, og jeg er sikker på, at du nok skal komme ud på den anden side.

Hilsen Lisbeth

 

Selvhypnose – Betty Erickson teknik

Sid i en behagelig stol med begge fødder placeret fladt på gulvet

Find et punkt over øjenhøjde og lad dine øjne hvile på dette punkt

Lad din opmærksomhed flyde ud og dække hele rummet, mens du stadig holder fokus på det ene punkt.  Hold øjnene åbne lidt endnu, på et tidspunkt vil de lukke nærmest af sig selv, når det sker, så bare lad det ske. Afslut nu følgende sætninger med observationer – noget du kan se, noget du kan høre, noget du kan mærke (for eksempel temperatur, træk, materialer,tryk) Det er mest optimalt, at lægge mærke til forskellige ting, men det kan være vanskeligt, specielt for lydende og det er helt ok, at gentage observationer, hvis det er nødvendigt – hvis du sidder i et stille rum, og kun kan høre en eller 2 ting. Husk, at stilhed også kan høres.

 1. Jeg er nu opmærksom på, at jeg ser   (her skal du lægge mærke til 4 ting, du kan se)
 2. Jeg er nu opmærksom på, at jeg kan høre (her skal du lægge mærke til 4 ting, du kan høre)
 3. Jeg er nu opmærksom på, at jeg kan mærke (her skal du lægge mærke til 4 ting du kan mærke)

 

 1. Jeg er nu opmærksom på, at jeg ser   (se 3 ting)
 2. Jeg er nu opmærksom på, at jeg kan høre (hør 3 ting)
 3. Jeg er nu opmærksom på, at jeg kan mærke (mærk 3 ting)

 

 1. Jeg er nu opmærksom på, at jeg ser   (se 2 ting)
 2. Jeg er nu opmærksom på, at jeg kan høre (hør 2 ting)
 3. Jeg er nu opmærksom på, at jeg kan mærke (mærk 2 ting)

 

 1. Jeg er nu opmærksom på, at jeg ser   (se 1 ting)
 2. Jeg er nu opmærksom på, at jeg kan høre (hør 1 ting)
 3. Jeg er nu opmærksom på, at jeg kan mærke (mærk 1 ting)

Gentag indtil du er rolig og tung i kroppen og oplever, at øjnene falder i af sig selv. Forestil dig nu for dit indre øje, at roen breder sig ud i hele kroppen og nyd bare at være til stede her og nu indtil du er klar til at vende tilbage.