NLP, hvad er det? Måske har du også undret dig?

NLP er slet ikke så mystisk, som nogen gerne vil gøre det til. Indrømmet forkortelsen er noget mærkelig og hvis man skriver det i fuld længde Neuro Linguistisk Programmering, så bliver det egentlig ikke bedre. Snarere tværtimod.

NLP en mystisk forkortelse

NLP, en forkortelse blandt mange andre.

 

Men …Faktisk kan det være, at du allerede ved mere om NLP end du tror.

Hvad kan NLP bruges til

NLP kan bruges både i terapi og coaching. Metoden kan bruges i arbejde med:

 • Lavt selvværd
 • Fobier
 • Koncentrationsbesvær
 • Flyskræk
 • Ensomhed
 • Manglende motivation
 • Eksamensangst
 • Dårlige eller uhentsigtsmæssige vaner
 • Afhængighed af ting eller mennesker
 • Uhensigtsmæssige følelser
 • Manglende mål eller retning
 • Særlig sensitivitet
 • Indre konflikter/tvivl
 • Stagnation
 • Uro

Hvad er baggrunden for NLP

Måske kender du det med, at du oplever at der er et eller andet din veninde, ven, kæreste, kollega eller en helt anden er rigtig god til. Det kan være at de er rigtig gode til at finde ro, gode til at sige til og fra på de rigtige tidspunkter, nå deres mål. Finde den gode balance mellem arbejde og familie. Det kan også være, at de er rigtig gode til at formidle negative budskaber eller noget helt andet, der for dig kræver mange ressourcer og aldrig helt lykkes.

Har du prøvet, at spørge dem hvordan de gør, for du vil gerne kunne det samme. Nogle er kommet med et svar, som du kunne bruge. Andre har måske sagt noget du aldrig ville kunne gøre, og så er der dem, der har svaret : “Det ved jeg ikke, jeg gør det bare” De sidste er virkelig irriterende. Alligevel er det dem, det er allerbedst, at lære af. For neden under “Det ved jeg ikke, jeg gør det bare” ligger det rigtige svar på hvordan man gør. Kunsten er, at finde ind til de ubevidste tanker. De tanker de ikke engang ved, at de tænker. Det er det NLP kan. Alle øvelser og teknikker i NLP er udviklet ved at undersøge tanker, kropssprog, følelser hos mennesker, der bare gør det.

Der er derfor ikke noget mærkeligt eller unaturligt i, at anvende NLP – det har mennesker gjort til alle tider. Forsøgt, at kopiere dem, der kan. Præcis som små børn lærer ved at kopiere deres forældre eller ældre børn.

Udviklingen af Neuro Lingustisk Programmering.

NLP blev bare sat på formel og udbredt med Bandler og Grinder i 70’erne. Det de 2 udviklede var i virkeligheden ”bare” en analyse metode til at gøre det effektivt. I bund og grund er NLP en form for mesterlære.

Den mest effektive metode til at lære at noget nyt er, at finde en, der er rigtig god til det – og kopiere det vedkommende gør. Det gælder uanset om man skal lære at slå et søm i, reparere en bil, gå med baby i slynge, blive en god leder, tabe sig, komme sig over en ulykkelig hændelse eller noget helt andet.  I NLP har man ikke en mester – rigtig mange af de metoder, der anvendes bygger på interviews med hundrede eller tusinder mennesker, der helt naturligt er rigtig gode til præcis det, de gør så godt.

 

NLP er simple teknikker

I NLP er tanken fundamentet, der arbejdet med. En tanke består af billede, lyd, følelse og konklusion

NLP er arbejde med tankens delelementer

NLP består af en serie af  allerede udviklede teknikker og simple øvelser, og en metode til at finde forskellen, der virkelig gør en forskel. Det er den viden og de teknikker, der anvendes i terapi og coaching.

Teknikker udviklet på baggrund af hvad mennesker, der er helt naturligt er rigtig gode til noget i virkeligheden gør i både tanker og følelser – eller rettere, det der ligger neden under tanken De byggesten, tanken er opbygget af.

NLP i terapi

De teknikker, der er udviklet ved at undersøge hvad kompetente mennesker gør:
Bevidste, ubevidste tanker, deres kropsprog, følelser, indre tilstand og måde at opfatte livet og deres omstændigheder op.

Teknikkerne bruges i samtalen, og gennemføres så du i en terapi eller coaching session vil opleve, de strategier eller tankemønstre som ubevidst kompetente mennesker bruger. På den måde kan du tilegne dig de samme evner.
Derudover indeholder NLP nogle fantastisk spørgeteknikker, der gør det muligt på en meget simpel måde, at kommunikere med dine ubevidste tanker.

Alle mennesker er forskellige og derfor vil det også være forskelligt fra menneske til menneske hvad det er, der vil gøre forskellen og det er netop den fleksibilitet, som gennem en NLP uddannelse er blevet trænet og trænet og trænet… og altid med indstillingen – hvis noget ikke virker, så gør noget andet!

 

Der er et utal af uddannelser i NLP rundt om i Danmark  – hvis du søger en uddannelse inden for NLP, så kan du besøge siderne for NLP Skolen eller NLP huset.

Terapeut Lisbeth LysdalLisbeth Lysdal er hypnoterapeut og har arbejdet fuld tid med mennesker i forandring siden 2013. Hun har flere uddannelser inden for terapi og komplementær behandling. I kraft af sin uddannelse som civilingeniør arbejder hun for at det, der sker i terapien skal give mening. 

Hendes sessioner, workshops og kurser er bygget op på et fundament af faglig viden og praktisk erfaring.

Læs mere om Lisbeth her: Om Lisbeth Lysdal 

 

0 kommentarer

Indsend en kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *