Nervøsitet eller angst – Del 2: Nervøs? Hvad kan du gøre?

Det er godt, at være lidt nervøs, men det kan også blive for meget.

Når du er nervøs påvirker det dig både positivt og negativt i situationen

Jeg er sikker på, at du kender følelsen af, at være nervøs. Du har måske allerede været til en eksamen eller en jobsamtale, hvor du havde alle de klassiske symptomer på nervøsitet. Symptomerne på nervøsiteten viser sig på flere måder og kan påvirke dig og din præstation mere eller mindre afhængig af, hvor voldsomt de viser sig.

Almindelige symptomer på nervøsitet er:

 • Koldsved
 • Sommerfugle i maven
 • Kropslig uro
 • Rastløshed
 • En trykkende fornemmelse omkring hovedet
 • En stor klump i halsen
 • Kvalme
 • Opkast fornemmelser
 • Tankemylder
 • Tanketomhed
 • Forvirring

Der er flere symptomer, som ikke er så udbredte, og jeg er sikker på at du er klar over præcis hvilke du oplever, når du er nervøs. Alle disse symptomer kan vise sig i større eller mindre grad, og lad os bare blive enige om, at de kan være temmelig forstyrrende. De forstyrrer, når du gerne vil vise sig fra din bedste side, udtrykke dig klart og tydeligt, og huske alt det du måske har brugt timer på at forberede. Når du står der til eksamen eller sidder til jobsamtalen, og er påvirket af en eller flere af symptomerne fra listen.

Hvad skal du så gøre ved nervøsiteten, for at den ikke forstyrrer. Så du bliver i stand til at vise dig selv fra sin bedste side. Så du faktisk får vist hvem du er, og hvor meget du kan, og efterlader et godt indtryk hos dem, der er omkring dig i den situation, du er nervøs over.

Du har sikkert hørt det før, og måske har du ikke. Det du har fokus på vokser – og hvis du har travlt med at fortælle dig selv, at der ikke er nogen grund til at være nervøs, og gør alt hvad du kan for at skubbe nervøsiteten væk – ja så vokser den og fylder meget mere end den bør i situationen. Så er det, at du måske glemmer glemmer hvad det er, der er vigtigt at få sagt eller du er måske nærmest ikke i stand til at være tilstede i dig selv. Første skridt er altså, at anerkende og acceptere, at du er nervøs. Når du så har sagt til dig selv – OK, jeg er nervøs for det her. Så kan du følge op med at lade dig selv vide, at livet går videre bagefter uanset hvilket udfald den situation, som du er nervøs over får. Så nu hvor du er nået hertil og er klar over, at du kommer levende ud på den anden side – så overvej, og måske skal du bruge lidt tid på at mærke efter – Hvad er det så du forestiller dig, at der vil ske – er det et spørgsmål om at din stolthed bliver såret, er der nogen (forældre, søskende, arbejdsgiver, venner eller andre…) ikke længere vil se dig på samme måde, eller er det noget helt tredje. Hvilken konsekvens vil det have for dig? Nu hvor du kender konsekvenserne, så er det tid til at lægge mærke til hvordan nervøsiteten påvirker dig. Hvilke af symptomerne på listen oplever du? Er der andre symptomer, som du lægger mærke til? Hvordan påvirker de dig? Accepter, at de er der og observer blot, at sådan føles nervøsitet altså for dig lige i dag. Træk så vejret – for det er en af de ting du højst sandsynligt glemmer, når du er nervøs – og det at trække vejret helt ned i maven et par gange giver ilt til hjernen, som skal bruges ihvertfald, hvis  du skal til en eksamen eller jobsamtale. Det at have fokus på vejrtrækningen gør også, at du bedre kan være tilstede i nuet og giver mulighed for lige at mærke dig selv, og opdage, at selvom det måske føles voldsomt, så er der ingen fare for hverken liv eller førlighed lige nu. Det kan lyde svært for nogle og let for andre – hvis du synes, at det lyder svært, så kan det være en god ide, at arbejde med mindfulness eller selvhypnose i tiden op til det, du er nervøs for. Det giver dig netop mulighed for at være tilstede i situationen og kun være lige der hvor du skal være og have dit fokus ikke alle mulige andre steder hvor dine tanker gerne vil føre dig hen.

Her får du lige en kort opsummering:

 1. Anerkend og accepter, at du er nervøs
 2. Gør dig hvad det er, du er nervøs for skal ske
 3. Læg mærke til, hvordan nervøsiteten påvirker dig
 4. Træk vejret
 5. Forestil dig så, at du kan skrue op eller ned for symptomerne og juster så de enkelte så, de passer til situationen

Husk, at når du er tilpas nervøs – hverken for meget eller for lidt. Så hjælper nervøsiteten dig til at være skarp, effektiv og fokuseret, så du er klar til at yde dit bedste og opnå det resultat, der er vigtigt for dig.

Du kan have glæde af at læse om mindfulness, eller finde et kursus i selvhypnose

Hvis du er i tvivl om du har at gøre med nervøsitet eller angst, så kan du læse om forskellen.

Terapeut Lisbeth LysdalLisbeth Lysdal er hypnoterapeut og har arbejdet fuld tid med mennesker i forandring siden 2013. Hun har flere uddannelser inden for terapi og komplementær behandling. I kraft af sin uddannelse som civilingeniør arbejder hun for at det, der sker i terapien skal give mening. 

Hendes sessioner, workshops og kurser er bygget op på et fundament af faglig viden og praktisk erfaring.

Læs mere om Lisbeth her: Om Lisbeth Lysdal 

 

0 kommentarer