Nervøsitet eller angst – Del 3 : Angst – tid til at søge hjælp
Angst er mange ting – det er en eller flere grader værre end nervøsitet og kommer i mange afskygninger. Fælles for dem er, at de ikke går over af sig selv. Før årsagen til angsten er fjernet og nye vaner til at håndtere de svære situationer er bygget op sker der ingenting.
Når talen falder på angst, så er der rigtig mange, der kender tilstanden – mange har oplevet eksamensangst eller præstationsangst. De situationer, hvor den berømte klap går ned. Det kan også være situationer, hvor man bliver fysisk utilpas og måske direkte syg op til en bestemt begivenhed. Eksamensangst og præstationsangst er rimelig nemme, at have med at gøre, da de har at gøre med isolerede dele af livet og dermed får kroppen ro og er fri for angsten i lange perioder. Det gælder også for eksempel flyskræk, højdeskræk eller lign.
Angst er udløst af frygt, og kroppen reagerer med en flygt, kæmp eller frys tilstand. Den gode frygt er til for at gøre os opmærksomme – det er den, der gør at vi instinktivt reagerer og går over på den anden side af gaden, selvom vi måske ikke aktivt og bevidst har hørt tagstene, der begyndte at glide af taget under en storm.
Det er først når vi gennem flere måneder og gentagne gange har oplevet frygt i situationer, hvor der reelt ikke var noget at frygte, at der er tale om angst. Den generaliserede angst og panikangst, der dukker på med jævne mellemrum uden, at vi ved hvorfor er mere problematisk, og alligevel er det muligt, at ændre på det. Angsten er ikke opstået uden grund, så for at løse op for angst, må man finde tilbage til den begivenhed, hvor frygten var reel.
Vejen ud af angst
Der hvor angsten bliver et problem er der hvor den begrænser os og gør hverdagen besværlig eller nærmest umulig. Der er flere veje ud af angst og min erfaring er, at den mest effektive metode er:
- Ryd op i årsagen til angsten.
- Arbejd med at bryde de vaner, der er kommet som følge af angsten ved at tage et lille skridt af gangen.
Det kan siges på en anden måde, når jeg får en klient, der lider af angst arbejder vi først med årsagen til angsten. Det kan være, at der er et kendt traume, der skal bearbejdes, en kronisk stresstilstand eller en ukendt årsag, der skal findes og løses op for. Denne del kan bearbejdes med NLP teknikker eller hypnose. Derefter arbejdes videre med kognitiv adfærdsterapi, hvor man ligeså langsomt men sikkert flytter grænserne for hvad der er muligt. Skridt for skridt ændrer man de vaner man har fået, som følge af angsten.
Hypnose er særdeles effektivt, når man skal finde årsagen til at angsten er opstået. Her er det muligt, at observere den situation, hvor man følte frygt eller angst allerførste gang, og opleve situationen igen med sin voksne bevidsthed – for ofte når vi taler om angst, så skal årsagen findes i barndommen, hvor vi er mere påvirkelige. Det er oftest sådan, at den situation, der har udløst angsten med en voksens øjne ikke har været farlig. Der er bare mange ting, der er farligt når man ikke er så gammel. Når man er 0-6 år, så er der mange ting, der er store og farlige – og vi er afhængige af andre mennesker, specielt vores forældre i en helt anden grad end vi er når vi er blevet større.
Jeg oplever ofte, når jeg arbejder med angst i hypnose, at klienter ender i en situation, hvor de har følelsen af at være personen i situationen og alligevel er det ikke den person, de er i dag. De kan opleve, at de er en af deres forældre eller bedsteforældre eller endnu længere tilbage i deres families historie. Andre klienter beskriver, at de er i et tidligere liv. Om det de oplever er hukommelse fra cellerne, en historie de har hørt fortalt, da de var meget små eller om de reelt har levet før eller bruger historien til at kunne bearbejde begivenheden på afstand – uden for dem selv, det ved jeg ikke. Det jeg ved er, at hvis bare det virker, så har det ikke så stor betydning, hvor historien kommer fra.
Det vigtigste i forbindelse med angst er, at gøre noget og ikke lade stå til. Jo længere man har levet med angst, jo sværere er det at kæmpe sig ud af den.
Hvis du ønsker at læse mere om angst, hvordan den føles og hvilke effekter den kan have – så kig forbi Angstforeningen og bliv klogere på de forskellige typer af angst.
Lisbeth Lysdal er hypnoterapeut og har arbejdet fuld tid med mennesker i forandring siden 2013. Hun har flere uddannelser inden for terapi og komplementær behandling. I kraft af sin uddannelse som civilingeniør arbejder hun for at det, der sker i terapien skal give mening.
Hendes sessioner, workshops og kurser er bygget op på et fundament af faglig viden og praktisk erfaring.
Læs mere om Lisbeth her: Om Lisbeth Lysdal
0 kommentarer