Hej,

Jeg er en mand på 42 år, som er stresset. Har også fået angst for at køre bil. Jeg har altid været glad for at køre bil, men sådan er det ikke mere. Er det noget du vil kunne hjælpe mig med.

Venlig hilsen Peter

 

Hej Peter,

Tak for din mail.

Først og fremmest vil jeg fortælle dig, at det er meget normalt, at angst  f.eks angst for at køre bil opstår i forbindelse med stress. Stress er jo helt enkelt kroppens alarmtilstand, den tilstand der skal til, når man skal klare den situation, der kræver fokus.

Stress kan give angst for at køre bil

angst for at køre bil kan være en følge af stress

Det vil sige, at dit fokus og din opmærksomhed er meget mere koncentreret om det, dit sind kan opfatte som farer. Det er derfor, at du mærker angst for at køre bil.

Jeg kan anbefale dig, at læse “Rigtige mænd går også i sort” af Majken Matzau og Umahro Cadogan. Det kan nemlig føles så umandigt, at være stresset at faresignalerne bliver slået hen.

Du kan også læse mere om stress og stress symptomer

Både stress og angst for at køre bil kan overkommes

Det gode er, at det kan lade sig gøre at andre på både angst og stress. Det er derfor rigtig godt, at du begyndt arbejde på at finde en løsning både på din angst for at køre bil, men også på din stress.

Der findes rigtig mange metoder til at arbejde med angst. Rigtig mange har glæde af kognitiv terapi, der arbejder med at finde beviser for at faren ikke er reel og derefter med små skridt gå i den rigtige retning. Min erfaring er, at den bedste måde, at komme over angst på er, at arbejde med selve årsagen til at angsten er opstået. At få løst op for de erfaringer, der gør, at man kan være angst for at køre bil.  Det kan gøres både med og uden hypnose.  Når du så har fået bearbejdet årsagen til din angst, så kan man arbejde videre kognitivt, skridt for skridt og få ændret de måske kedelige vaner, der er oparbejdet som følge af angst for at køre bil.

Stress kan give angst for at køre bil, og faktisk kan angst også give stress

Sideløbende og måske allerførst er det dog vigtigt, at du begynder, at tage din stress alvorligt. Især hvis du oplever fysiske symptomer.  Rigtig mange tror, at stress skyldes for meget arbejde eller ansvar. Virkeligheden er mere kompleks. Stress skyldes i de allerfleste tilfælde, at det man oplever ude i verden adskiller sig fra den virkelighed man oplever i sine tanker. Når den tænkte virkelighed og den oplevede virkelighed ikke stemmer overens, så reagerer man med stress. Så kan man enten flytte sig væk fra den ydre virkelighed, der stresser eller ændre på sin opfattelse af virkeligheden. Sådan en ændring i måden, at tænke om forskellige oplevelser og situationer kan man opnå f.eks. ved hjælp af de simple teknikker og øvelser, der er opbygget med NLP.  Så du ikke selv medvirker til din stress.

For at komme over din stress og få den ud af kroppen kan du gøre de følgende 7 ting:

  • Vær fysisk aktiv – ikke hård motion, bare gåture eller den motion du plejer at dyrke.
  • Slap af mentalt – tv serier – Se interview med Majken Matzau og brug eventuelt hypnose.
  • Sov godt
  • Spis sundt
  • Grin og syng
  • Søg velvære og intimitet
  • Hold en ugentlig fridag ( hold helt fri – uden planer)

Det kan være, at nogen af punkterne er sværere end andre, at få passet ind i hverdagen. Så må du tage et skridt af gangen.  Til du er på rette spor.

Når du har fundet sporet igen, så er det selvfølgelig vigtigt, at du får arbejdet med dig selv på en måde, der gør, at du ikke længere lader dig påvirke i samme grad.