Det er flere år siden nu – at jeg begik en kæmpe fejl. Flere af dem faktisk. 

Forestil dig. At du nærmest aldrig har været ombord på en sejlbåd – og så pludselig står der med:
Ship Sinking with Captain, illustration

Alt for mange stykker reb, du ikke ved hvad gør. 
Et ror, der ikke helt får båden til, at reagere, som du forventer
En lang række instrumenter med navne, du ikke kan huske 
En dreng i en robåd ved siden af, som helst ikke skal sejles ned
2 utålmodige og højlydte børn
En partner på fordækket, der helt sikkert så ud som om, at han var lige ved at falde overbord.

Den situation var jeg endt i, fordi jeg havde begået de 5 klassiske ferie fejl.

Så lad mig starte med begyndelsen.

Min mand foreslog sejlerferie – og han havde endda fundet et sted, hvor man kunne leje en båd til formålet. Aktiv ferie, fællesskab, lange sommeraftener i romantiske havne – det lød alt sammen meget godt – og alligevel…. Jeg mere til sådan en, der holder – gå en tur, læse gode bøger og have tid til, at kigge ud i luften ferie.

Men … det er jo også godt, at prøve noget nyt. Så jeg sagde ja – til 14 dages sejlerferie, for det skulle jo prøves rigtigt af. Og man kan vel også læse bøger og glo ud i luften på en sejlbåd med 2 små børn…. troede jeg

Jeg havde aldrig sejlet før, og havde intet begreb om hvad det krævede af mig. Jeg havde et par kolleger, der sejlede og er vokset op i med mennesker, der sejlede – jeg havde bare aldrig taget del i det med at sejle. 

Så det sagde jeg højt  til min mand – “jeg aner ikke hvordan man sejler, så jeg vil gerne tage på sejlerferie med dig, men jeg skal være sikker på, at du kan sejle båden helt selv, for jeg ved ingenting”.

Jeg synes, at jeg havde sagt det – meget tydeligt endda. Altså, at jeg ingen – og jeg mener ingen sejlerfaring havde. At han skulle kunne sejle båden selv. 
Lige der, den første dag på vandet blev misforståelsen meget tydelig. Han sagde som den største selvfølgelighed til mig – “Du skal bare lige holde den op i vinden, mens jeg tager storsejlet ned” – og så gik han op på fordækket – og der stod jeg så. Som beskrevet i starten. 

Det lykkedes, at komme i land alle mand og en hel båd. Der var bare det ved det, at jeg var klar til, at tage hjem med børnene. Der blev ringet efter min svigerfar, som så var med de sidste 12 dage – hyggeligt, men ikke den ferie vi havde forestillet os.

Det der i øvrigt var med svigerfar er, at han er gammel sejlinstruktør, så nu skulle jeg jo lære det. 
.

Fejl # 1 – at tro, at det gavner fællesskabet, at du overskrider dine egne grænser eller giver “alt for meget” køb på dine egne ønsker.

Selvfølgelig er kompromiser gode og nødvendige – men kompromisser, er jo netop kompromisser og det vil sige, at begge giver sig og begge der får. De fleste har noget de ønsker af ferien – det der giver dem ressourcer til, at komme frisk og engageret tilbage til arbejdet. Hvis den ene giver sig på alle punkter, så ender det næppe med en god ferie. De færreste er i stand til, at gøre noget der slet ikke er dem i lang tid uden, at det få omkostninger af den ene eller anden type. Så find et kompromis, der gør at du også får bare nogen af dine ønsker til en god ferie indfriet – måske ikke de helt konkrete ting, men det overordnet giver.

Fejl # 2 – At vælge en ferie form, der lyder godt og ser godt ud – men måske giver ondt i maven fordi den udfordrer dig

Det er ikke afslappende, at gå ind i en ferie hvor du hele tiden skal skubbe til dine egne grænser. Det kan være godt noget af tiden, og så skal der også være plads til bare at være den du er.
 

Fejl # 3 – Utydelig og generel kommunikation

Ikke noget med, at tale i generelle vendinger – for at undgå konflikterne. Tro mig, de bliver meget værre, hvis man for sent opdager, at man har misforstået hinanden. Så hver sikker på, at dit budskab er forstået. Ikke bare sådan overordnet, men helt ned i detaljen. For er du der først, så har det endnu større konsekvenser, at stoppe end, hvis du havde sagt det tydeligt fra starten.

 

Fejl # 4: For høje ambitioner på egne og andres vegne.

Det er let, at komme til at overvurdere, hvad du selv eller andre er i stand til. En god ide, der begejstrer kan godt fange dig ind i en stemning, hvor alt er muligt. Så det er meget sundt, at tænke sig om en ekstra gang. Hvis noget nyt skal prøves af – Hvor meget må det koste, hvad er prisen ( og her mener jeg ikke i kroner og ører – jeg mener i mod, tålmodighed, kedsomhed, jalousi … kom selv på flere følelser eller værdier der kan komme i spil her) 
Find så det kompromis, der giver mening for alle parter.
 

Fejl # 5: At bruge ferien på noget du skal.


Læg lige mærke til det lille ord ”skal”. 
Sådan noget man skal, det er vel ikke ferie …. Eller er det?
Sæt tid af til, at gøre det du har lyst til, så ferien ikke bare bliver en lang række af sure pligter (og jo, det kan faktisk føles som en pligt, at læse en bog – hvis man gør det fordi du ”skal”)

Det giver ikke ro – så du kan vælge, at smide listen over ting du skal langt væk – eller afsætter tid til det du virkelig SKAL, og få det overstået og så holde ferie.

Hvis du har projekter, du glæder dig til, at gå og hygge med – så er det noget helt andet 

Tilbage er bare, at ønske dig en rigtig god sommer.